‘GROND IS VERSLAAFD AAN KUNSTMEST’

‘GROND IS VERSLAAFD AAN KUNSTMEST’

De bodem is in staat om zonder kunstmest hetzelfde te produceren als wat de gangbare landbouw met kunstmest bereikt. De kwaliteit van het gewas zal daarbij bovendien aanzienlijk verbeteren. De grond is namelijk verslaafd aan kunstmest. Dat stelt ‘bodemdokter’ Pius Floris van Plant Health Cure (PHC). Samen met toeleverancier Visscher Holland zette hij een proef op waarbij afgelopen jaar 125 hectare gras- en maïsland in Nederland en Duitsland op een andere manier werd bewerkt.

Floris is een bekende in de akkerbouw. Zo heeft hij in het zogenoemde Europese ‘LIFE11-project’ op twee locaties twee keer 25 hectare uitgemergelde en dode grond op overtuigende wijze tot leven weten te brengen. Nationale en internationale media doken bovenop hem. Samen met Spaanse wetenschappers liet hij zien dat je met een combinatie van micro-organismen en mycorrhiza (samenlevingsvorm van schimmels en planten via de wortels) in een onberegende teelt een betere opbrengst kunt bereiken dan met kunstmest en beregening.
Floris is van mening dat de gangbare landbouw de bodem met het toedienen van kunstmest ongewild heeft verziekt, waardoor planten ziek werden om met bestrijdingsmiddelen tot een goede oogst te komen. „Planten krijgen eenzijdig en minder dan de benodigde mineralen toegediend. Men kijkt alleen naar de mineralen die nodig zijn voor groei. Daardoor ontstaan tekorten aan belangrijke elementen die bijdragen aan de gezondheid van de planten.”
‘Patiënt ernstig ziek’
De gedachtengang van de bodemspecialist komt dichtbij de biologische landbouw. De gedachte daarbij is echter dat de bodem jaren moet wennen aan de omschakeling zonder kunstmest. Floris bestrijdt dit. „Wij laten zien dat het makkelijk in 1,5 jaar kan. Daarvoor gebruiken we alleen plantaardige meststoffen, aangevuld met mycorrhiza, bacteriën en een humusproduct. „Die combinatie moet de bodem ‘kickstarten’ of eigenlijk ‘reanimeren’, want de patiënt is ernstig ziek”, aldus Floris.
De lagere opbrengst die in de praktijk wordt gehaald bij biologische bedrijven, zijn voor Floris makkelijk verklaarbaar. „Alles staat of valt met een goed aanpak. Wie zegt dat biologische veehouders de biologische kennis in huis hebben die nodig is voor een optimum?”
Ondernemerscongres
Wat de proeven met VisscherHolland betreft, geeft Florus alvast aan dat de maïs een aanmerkelijk betere verteerbaarheid en een hoger drogestofgehalte heeft.

10-02-2017