Barenbrug verwacht dat het gras ertoe leidt dat koeien buiten in de wei circa 10 procent minder methaan produceren. Het gras zou over een jaar of zes op de markt kunnen komen, verwacht Barenbrug-directeur JohnThijssen.
Koeien zetten het gras in de pens om in eiwitten. Daarbij ontstaat het broeikasgas methaan, dat tijdens het herkauwen via boeren de pens verlaat. Een deel van het gas verlaat de koe via de mest.
Droogteresistentie
Het onderzoek naar methaan-reducerend gras is een van de innovatieprojecten van het Gelderse familiebedrijf. Volgens Barenbrug is er ook veel vraag naar grassoorten die bestand zijn tegen extreme droogte. Vanwege de klimaatverandering is er zeker in Europa veel animo voor grassoorten die water kunnen vasthouden, en weinig kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig hebben, aldus het FD.
Barenbrug zette vorig jaar 257 miljoen euro om en realiseerde een nettowinst van 11,5 miljoen euro. Meer dan de helft van al het graszaad (55 procent) wordt afgezet in de melk- en vleesveehouderij over de hele wereld. Volgens John Thijssen stijgt het aandeel voedergras. ‘Er is in de wereld een enorme vraag naar dierlijke eiwitten. We denken steeds meer graszaad te kunnen afzetten in landen als Brazilië, India en China. De groeiende middenklasse daar wil vlees en zuivel.’
Bron: Het Financieele dagblad